Om konfirmationen

På Svenska kyrkans webbplats >

 

Konfirmation i Adolf Fredriks församling.

Frågor besvaras av:

Lovisa Tengelin, församlingspedagog
Tel 08-402 04 77, 070-887 99 86
lovisa.tengelin@svenskakyrkan.se

Anna Levin, barn/ungdom och familjepräst Tel 08-402 04 83
anna.levin@svenskakyrkan.se

Lena Olsson Fogelberg

Vik. komminister
Telefon 073-091 60 07 lena.fogelberg@svenskakyrkan.se

Annika Millde, tf kyrkoherde
Tel 08-402 0471, 073-800 25 00
annika.millde@svenskakyrkan.se
Till kontaktsidan

 

Facebook

 

Historik

 

En berättelse om ett konfirmandkoncept –
konfirmation är ett
minne för livet

Läs om resan nedan!

På väg! Vi är hela tiden på väg. Bort, hem, mot nya mål, någonstans…

Vi gjorde en resa från Stockholm i juni, via en lägergård i Rimforsa, till Wittenberg i Tyskland. Efter några dagar i Luthers fotspår satte vi oss så på bussen igen och via Berlin och kom vi så tillbaka hem igen. Det var en resa med olika etapper och strapatser men det var också en resa som man gjorde på ett annat sätt. Konfirmanderna beskriver tiden som att de vuxit och lärt sig om både sig själva, Gud och livet. Man var inte riktigt den samma när man kom hem som när man åkte. Det är en fantastisk resa att få möjlighet att göra!

Vår konfirmandtid började vi dock redan i december 2011, då vi träffades första gången. Efter denna gång träffades vi en gång i månaden på lördagar och började så smått lära känna varandra. En söndag i mars var vi med på en storsamling tillsammans med alla konfirmander från hela Norrmalm, dvs. Gustaf Vasa, S:t Johannes och S:t Matteus. Det blev väldigt trångt men trivsamt i vår församlingssal när bortemot 90 personer skulle få plats!

Så blev det sommarlov och äntligen var det dags att ge sig av på läger! En tidig morgon packade vi med rekordfart in all lägerpackning i bussen och åkte förväntansfulla mot vår fina lägergård Östgötagården. Här tillbringade vi de första fyra dagarna mitt i den grönskande försommaren på en lägergård ganska ensamt belägen.

Våra lägerdagar följde ett fast schema. Det kan vara skönt att veta vad som händer när man är borta. Efter väckning samlades vi för frukost. Alla måltider inleddes med en måltidssång. Favoriten i år blev ”Thank you Lord for giving us food”. Så samlades alla i kapellet för morgonbön. Det var konfirmanderna själv som tillsammans med en ledare förberedde och genomförde dessa. Därefter följde ett pass med mycket fakta och undervisning kring dagens tema. Vi hann bl.a. prata om skapelsen, bibeln, bön, relationer, döden och ondska. Passen varvades med pyssel, lekar, samtal i grupper och annat. Efter tre timmar var vi oftast hungriga och rusade till matsalen där vi fick god mat av församlingens husmor Göta och Sofie. Konfirmanderna beskrev själv maten som ”femstjärnig Las Vegas-mat”. Eftermiddagen inleddes med ett servicepass. En grupp städade rummen, en förberedde morgondagens andakt, en grupp bloggade och en städade våra gemensamma utrymmen. Efter det följde ett pass då vi ofta fick vara ute och röra på oss. En eftermiddag hade vi dopgudstjänst och två av konfirmanderna döptes i sjön Åsunden. Varje dag 17.00 hade vi ”Coola timmen”. Det är en stund då man får vara med bara sig själv och kan läsa, sova eller skriva. Efter denna sköna stund blev det middag och kvällen innehöll ännu ett pass innan det blev kvällsfika och vi avslutade dagen med andakt i kapellet. Denna höll alltid ledarna i. Sedan somnade man gott efter en intensiv dag och oftast en vacker sång framförd av ledarna.

Mat
Konfirmander i kö till lägerlunch på Östgötagården!

Efter 4 dagar på Östgötagården packade vi bussen igen och åkte vidare till Wittenberg i Tyskland. Det är en ganska lång resa, men konfirmanderna tyckte att den var mysig. I Wittenberg levde och verkade Martin Luther och om honom och vad hans liv och verk innebär för oss som luthersk kyrka fick vi nu veta lite mer under de dagar vi var där. Vi fortsatte med dagsschemat och det mesta var sig likt. Dock saknade många Göta och Sofie som stannade hemma. Våra dagar tillsammans var fyllda av undervisning, lek, skoj och aktiviteter.

Allt för snabbt var det dags att packa bussen igen. Vi gjorde en avstickare till Berlin innan vi påbörjade vår resa genom Tyskland, Danmark och Sverige för att så morgonen efter vakna hemma i Stockholm igen!

Dagarna som följde tillbringade vi tillsammans med att förbereda vår konfirmationsgudstjänst och vi jobbade också vidare med teman från lägret. Söndagen den 1 juli sken solen över oss och Adolf Fredriks kyrka, som var fylld av glada och förväntansfulla vänner och släktingar. Tillsammans fick vi göra en gudstjänst kring 20 unga människor som varit med om en resa till nya platser, med nya vänner, nya tankar och nya erfarenheter.

Kristina Riessen


 

Konfirmation

Se broschyr!

Nu (12 september 2016) är gruppen full. Det går bra att ställa sig på väntelista ifall att det blir återbud innan konfirmationsläsningen startar.

Konfirmation på Norrmalm 2016-2017
Konfirmation handlar om tro, hopp och kärlek. Precis som livet. Vad är viktigt i ditt liv? Vad är kärlek och vänskap, gott och ont? Vilket ansvar har vi för världen och varandra? Vad är en tro och vad kan den spela för roll. Vad är Gud egentligen? Flera miljarder har valt att tro på Jesus från Nasaret. Varför då? Som konfirmand har du chans att upptäcka mer om dig själv, få nya vänner och utforska några av livets stora hemligheter.

Adolf Fredriks församlings alternativ: Se broschyr!
Anmälan: www.konfanorrmalm.se

Sol, vind och vatten!

Följ med på en resa med dig själv och Gud i centrum!
Vi träffas en gång i månaden på helger och åker på läger till Kreta i början på sommarlovet 2017. Där bor vi på en härlig lägergård vid havet. Vi kommer att vara mycket utomhus. På lägret kommer vi att diskutera, måla, samtala om livet, spela teater, tävla, gå på pilgrimsfärd i bergen och mycket annat. På fritiden kan vi bada och sola, umgås och upptäcka omgivningarna. Räkna med att du kommer att veta mer om dig själv, om Gud och om andra människor när du kommer hem igen! Veckan efter lägret ses vi på hemmaplan för att förbereda konfirmationsgudstjänsten tillsammans.

Start: 22/10 2016.
Träffar: En lördag eller söndag i månaden.
Plats: Ungdomslokalen, Kammakargatan 30.
Läger: På Kreta, Grekland 2017 under vecka 24.
Konfirmation: 25/6 2017 kl 11.00 i Adolf Fredriks kyrka.
Sista anmälningsdag: 10/10 2016
Antal deltagare:
Max 24. .
Kostnad: 4 000 kr.
Information: Konfirmationsprästens kontaktuppgifter meddelas senare. Lovisa Tengelin, församlingspedagog
Tel 08-402 04 77, 070-887 99 86
lovisa.tengelin@svenskakyrkan.se

Anmälan: www.konfanorrmalm.se

Informationsträff om konfirmation Tisdag 30/8 2016 kl 18.00
i S:t Matteus kyrka. Vanadisvägen 35. Du och dina föräldrar inbjuds till en informationsträff där vi talar om vad konfirmation innebär och svarar på frågor. Träffen är gemensam för församlingarna på Norrmalm.

BRA ATT VETA: Se broschyr!


Allmän information


Ej medlem eller odöpt Den som inte tillhör Svenska kyrkan är också välkommen att delta i undervisningen. Först i samband med konfirmationen behöver man anmäla inträde. Du behöver inte heller vara döpt för att börja som konfirmand, utan vi döper den som önskar det under konfirmandtiden.

Funktionsnedsättning Har du behov av särskilt stöd, någon form av funktionsnedsättning – t ex nedsatt syn, hörsel, dyslexi, ADHD, allergier,
Aspergers syndrom etc? Kontakta oss och rådgör kring bästa alternativ för dig!

Försäkring Alla deltagare i konfirmandundervisning är olycksfalls-försäkrade via arrangerande församling.

Efteråt I varje församling finns möjligheter till fortsättning – det kan vara ledarutbildning, ungdomsgrupp, resor m m. Du får veta mer under konfirmationstiden.


Alla församlingsmedlemmar som ska börja åttonde klass får en inbjudan av oss till vår konfirmandundervisning (brukar ske i maj varje år). Om du bor i en annan församling är du givetvis också välkommen att anmäla dig till Adolf Fredriks eller något av de andra norrmalmsförsamlingarnas alternativ.

Undervisningen består bl a av diskussioner och samtal kring livsfrågor i förhållande till den kristna tron. Desstom får man delta i församlingens gudstjänstliv. Undervisningen avslutas med en konfirmationsgudstjänst i kyrkan.

Bibel och övrig litteratur fås som gåva av församlingen. Familjer med ansträngd ekonomi, kan få hjälp av församlingen med finansieringen av läger och resa. Konfirmand som inte är döpt, blir det under konfirmandtiden.

Vuxen som ännu inte konfirmerats kan också bli det! Undervisningen består då av samtal med någon av prästerna. För mer information om vuxenkonfirmation, kontakta pastorsexpeditionen.


Historik

Glimtar från tidigare konfirmationsår

 

Se bilder från konfirmationsresa till Kreta
Kreta 2

Kreta 3


Konfirmationsfoton

Konfirmation 2012

Större bild!

Konfakul 2012

Större bild!

utspring
Konfirmanderna dansar ut ur kyrkan efter konfirmationen

Bilder från läger

Dop i sjonInför dopgudstjänst i sjön Åsundendop

dopgudstjänst
Dopgudstjänst

 

Svenska kyrkans logotyp

Adolf Fredriks församling
Besöksadress: Holländargatan 16
Postadress: Box 3270
103 65 Stockholm
Telefon: 08-20 70 76