Diakoni-annons. klicka för att se den
Se vår annons om diakoni >


Diakon Annika Persson 08-402 04 82, annika.b.persson@svenskakyrkan.se

Till kontaktsidan

 

Stockholm Pride festival 25/7–31/7 2016

regnbagsflagga

Svenska kyrkan har ett tält i Prideparken. Diakon Annika Persson i Adolf Fredriks församling finns på plats som vår representant under prideveckan. På hemmaplan har vi egna aktiviteter – samtidigt som regnbågsflaggan vajar över församlingshusets entré.

Under Pridefestivalen vecka 30 kommer vi i Adolf Fredriks församling att ha verksamhet i form av mötesplats där vi kommer att servera frukost och middag för Newcomersgrupper från hela Sverige!
Newcomers är en organisation för hbtq-flyktingar från hela världen. Vi har under hela året verksamhet och samverkan med RFSL för Newcomers i Stockholm.

Vi ses en gång i veckan för matlagning och goda samtal och tycker nu till Pride att det känns fint att kunna jobba med detta även nationellt! Förra året serverade vi hundra middagsportioner och sextio frukost-portioner under de tre dagar vi har Prideverksamheten.
Vårt arbete i församlingen med gruppen är nu inne på sitt andra år och har vuxit till en omfattande verksamhet där vi också har möjlighet att erbjuda samtal och stöd på andra sätt. Detta arbete som vi i församlingen bedriver är något vi med stolthet gör, att kunna få möjligheten att en gång per vecka erbjuda flyktingar en oas att vila i. Att för några timmar tänka på annat än sin ofta mycket jobbiga situation i dubbel utsatthet. Hit kan de komma och laga mat tillsammans, äta ett mål riktigt lagad mat, skratta tillsammans med andra personer i liknande situation, bygga nätverk, få möjlighet att öva på svenska språket och få hjälp med frågor angående asylprocessen och även andra socialkurativa frågor och hjälpinsatser.

Så det är med glädje och stolthet vi hissar Prideflaggan i församlingen!
Annika Persson, diakon och
Annika Millde, tf kyrkoherde


Tisdagsträffen kl 13

Hjärtligt välkomna till tisdagsträffen i vår på Kammakargatan 30. Det serveras lättare förtäring till en kostnad av 30 kr.

Tips om programpunkter mottages gärna! Ansvarig: diakon Annika Persson
08-402 04 82 annika.b.persson@svenskakyrkan.se

 

Vill du hjälpa till/vara medmänniska?

I Adolf Fredrik finns en grupp unga vuxna som träffas här kontinuerligt. Dessa personer lever under tuffa villkor och i utsatthet i Stockholm. De har också en mycket svag ekonomi. En del väntar på besked om uppehållstillstånd. Man kan hjälpa till genom att lämna gåvor och ekonomiska bidrag till den här gruppen. Det kan vara SL-kort, obrutna hygienartiklar, matbidrag, ett rum för utlåning eller annat som man kan tänkas behöva och som gör att livet underlättas. Kontakta Annika Persson, diakon. Annika Millde, präst. Lovisa Tengelin, församlingspedagog om du har möjlighet att stödja dessa människor och bidra med goda idéer.
Till kontaktsidan


Rumänien - Stöd romer som lever i utsatthet

Läs om hur du kan hjälpa på Svenska kyrkans hemsida

 

Sorgegrupp på Norrmalm

Se affischen!


80 diakoner i Stockholms stift protesterar mot psykiskt sjukas utsatthet

Läs det öppna brevet till socialförsäkringsminister Annika Strandhäll här!

Läs mer om uppropet här!

 

Ansök om bidrag för barn och ungdom

Stiftelsen Adolf Fredriks Barnhem
Nästa gång blir i maj 2017.

OBS! Sista ansökningsdag är den
4 maj 2017.

Ansökningsmaterial:

Ansökningsblankett

Skriv ut dokumentet. Fyll i ansökningsblanketten och godkänn
med din underskrift att du har tagit
del av samtliga delar i ansökningsmaterialet. Lämna in enligt instruktion på blanketten!

Mer information:
stiftelseansökan.se

Kontakt diakon Annika Persson

 

Ansökan om fondmedel från Adolf Fredriks församlings stiftelser

Skriv ut hela dokumentet. Fyll i ansökningsblanketten och godkänn
med din underskrift att du har tagit
del av samtliga delar i ansökningsmaterialet. Lämna in enligt instruktion på blanketten.

Ansökningshandlingar till församlingens olika fonder finns hos diakon Annika Persson. Besök henne under besökstiden eller beställ en tid för besök per telefon eller e-post! Du kan söka när som helst under året och ansökningarna behandlas i regel inom någon månad.

Blankett för ansökan om fondmedel

Kontakt diakon Annika Persson


Bra länkar

Teckenspråkig kyrka
Bönewebben

 

Så kan vi hjälpa

Diakon

Annika Persson

Telefontid: 08-402 04 82. Kammakargatan 30.

Jourhavande präst

Är du i behov av att tala med en präst mellan kl 22-06? Ring 112.

Du kan även chatta med en präst måndag – torsdag kl 20-24 via denna länk.

Klicka här för att skriva ett digitalt brev till jourhavande präst. Du får svar på ditt digitala brev inom 24 timmar efter att du skickat det.

Jourhavande medmänniska

08-702 16 80. Svarar kl 21–06 alla dagar
Läs mer här!

Arbeta som jourhavande med-människa? Med en ganska liten insats kan du gör något betydelsefullt och viktigt för en medmänniska.

Läs mer här! Informationsmöte och utbildningskurs vår och höst. Adress:
kurs@jourhavande-medmanniska.com


Kyrkans familjerådgivning

Vet du om att Svenska kyrkan erbjuder en egen hjälpverksamhet för familjer, par och ensamstående med samlevnadssvårigheter och livskriser? Kyrkans familjerådgivning är ett samverkansprojekt mellan församlingar i Stockholms stad och län. Arbetet leds av personer med professionell utbildning och som är väl förtrogna med livsåskådningsfrågor och trosproblem.

Unga vuxna 18-26 år – Kyrkans familjerådgivning erbjuder samtal individuellt eller i grupp för unga vuxna som söker hjälp med sina nära relationer.

Adress: Södermannagatan 5, 116 23 Stockholm.
Telefon: 08-615 11 70. Telefontid varje vardag.
Hemsida: www.kyrkansfamiljeradgivning.org

 

Förteckning över aktuella och viktiga telefon-nummer. Vart vänder jag mig i en nödsituation?
Läs här i telefonlistan!

 

Läs mer om diakoni på Svenska kyrkans hemsida >

 

Ny Gemenskap flyttade till Västberga i september 2012

Ny Gemenskap har tvingats flytta från city till Västberga. Mycket tråkigt tycker medlemmar och besökare. Fredag 28 september stängde de portarna för sista gången och en manifestation ägde rum som avslutning på Adolf Fredriks kyrkogård.
Sedan tidigt 70-tal har föreningen funnits på Kammakargatan. Adolf Fredriks församling har stöttat Ny Gemenskap ekonomiskt genom åren, men även med frivilliginsatser och mat.

Ny Gemenskaps verksamhet kommer att finnas kvar i Korskyrkan, Birger Jarlsgatan 66 måndag-fredag kl 9-12.


Agneta Baumann –
en makalös kvinna!

Berättelsen om Agneta – rikskänd jazzsångerska och orkesterledare, recitatör, Adolf Fredriksbo och kyrkvärd. Mamma till Edward och matte till Nikita. Om en olycksdrabbad och brokig livshistoria samt den svåra, obotliga sjukdomen ALS. Läs här >

Agneta somnade in lugnt och stilla i sitt hem, omgiven av sina närmaste den 22 februari 2011. Begravningsgudstjänsten i Adolf Fredriks kyrka ägde rum fredagen den 25 mars.

 

 

Diakoni

Diakoni betyder tjänst och innebär omsorg om medmänniskan i livets olika skeden. Diakoni kan beskrivas som den kristna tron omsatt i praktisk handling.

Det handlar om att ge röst åt svaga, erbjuda helande miljöer och protestera mot övergrepp. Den enskilda människans behov får sedan avgöra vilka insatser som behövs.

En diakon har social- eller omsorgsinriktad fackutbildning på högskolenivå och är vigd till tjänst i Svenska kyrkan. Diakonen arbetar med uppsökande verksamhet och står till tjänst för samtal och rådgivning i andliga och sociala frågor. Diakonen har tystnadsplikt.

Församlingens diakon heter Annika Persson

 

Att bry sig!

En viktig del av Svenska kyrkans arbete är diakonin. Att med kärlek möta, se och lyssna till människor samt att vara medvandrare när livet känns tungt.

DiakoniemblemetInom diakonin möter vi och söker stödja människor i utsatta livssituationer. Vi arbetar med hemlösa och missbrukare, erbjuder familjerådgivning, besöker isolerade människor i sina hem, är på äldreboenden, ordnar sociala mötesplatser, stöttar anhöriga till svårt sjuka, sörjande m m.

Diakoni utförs ofta i det tysta och kan bedrivas tack vare Svenska kyrkans medlemmars kyrkoavgift, enskilda människors ideella arbete, gåvor och kollekter. Kontakta oss gärna om du vill veta mera, engagera dig eller ge en ekonomisk gåva!

I församlingen har vi under många år arbetat med framgångsrika projekt för att stödja äldre människors livssituation. Läs vidare om det under avsnittet om äldre! >


Traditionell födelsedagsfest i november

 


Traditionell födelsedagsfest i november


KyrklunchKyrklunch vid mässa för alla åldrar


Traditionell födelsedagsfest i församlingen i november

 

Domkapitlet

är en del av Stockholms stift och har tillsynsfunktionen för präster och diakoner, likväl som tillsynen över stockholmsförsamlingarnas grundläggande uppgift: Gudstjänst, undervisning, diakoni och mission. Hur en församling ska arbeta regleras i församlingsinstruktionen, som godkänns av Domkapitlet.

Svenska kyrkans logotyp

Adolf Fredriks församling
Besöksadress: Holländargatan 16
Postadress: Box 3270
103 65 Stockholm
Telefon: 08-20 70 76